Siber Kimlik ve Erişim Yönetimi

Siber Kimlik ve Erişim Yönetimi

Dijital dünyanın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte, farklı platformlara ve altyapılara sahip kurum içi uygulamalara erişimlerde gerekli güvenlik stratejilerinin uygulanması ve yönetilmesi zor bir hal almaktadır.Kimlik ve Erişim Yönetimi(IAM) metodolojisi bireysel ağ kullanıcılarının rollerini ve erişim ayrıcalıklarını ve kullanıcılara bu ayrıcalıkların verildiği (veya reddedildiği) durumları tanımlamak ve yönetmekle ilgilidir.

Bu kullanıcılar müşteriler (müşteri kimlik yönetimi), danışmanlar veya çalışanlar (çalışan kimliği yönetimi) olabilir. IAM sistemlerinin temel amacı, birey başına bir dijital kimliktir. Bu dijital kimlik oluşturulduktan sonra, her kullanıcının bir erişim yaşam döngüsü var olur.

Kimlik Yönetimi, kurum içi ya da kurum dışı personeller için (danışman, geçici personel vb.) belirli kurallar ile tekil şifre oluşturmak, uygulamalara erişimi açmak ya da kısıtlamak, rol tabanlı yetkilendirme ile yetkisiz erişimin önüne geçmek için kullanılan bir güvenlik mekanizmasıdır.

Bir kimlik üzerinde merkezi yapıda alınan kararların uygulanması ile birlikte (işe giriş/çıkış) insan faktörü olmaksızın anında diğer sistemlerde aynı kararın uygulanabilirliğini mümkün kılan bir yapıdır. Kimlik sadece personel hesaplarından oluşmayabilir, sunuculardaki, veritabanlarındaki

servis hesaplarının da bir “Kimlik” olarak ele alınması ile bu hesapların yetkilerinin ve erişimlerinin kontrolünü sağlamak mümkündür.

Erişim Yönetimi, merkezi bir kimlik doğrulama sonrasında (Active Directory, LDAP vb.) kurum içi uygulamalara tek tek giriş yapmak yerine kimliğin yetkisi ve erişimi doğrultusunda direk uygulamanın kendi ekranlarının açılması ilkesine dayanan bir yapıdır, çoğu zaman kullanıcının kişisel bilgisayarına giriş yapmış olması, bilgilerinin doğrulanması için yeterlidir.(Single Sign-On)

Kimlik ve Erişim Yönetimi

Kimlik ve Erişim Yönetimi (Identity and Access Management) doğru kişilerin, doğru kaynaklara, doğru zamanda ve haklı sebeplerle erişimini sağlayan disiplindir.

Kimlik Yönetimi

Kimlik Yönetimi (Identity Management) bir kurum veya kuruluşun ağında yer alan kullanıcıların dijital kimliklerinin yönetimidir.

Erişim Yönetemi

Erişim Yönetimi (Access Management) bir kullanıcının belirli bir kaynağa erişim izni olup olmadığını belirlemeye olanak sağlayan ve bağlamsal bilgileri kullanarak bu kaynak için oluşturulmuş erişim politikasının uygulanmasını sağlayan bir Kimlik ve Erişim Yönetimi (Identity and Access Management) işlevidir. Temel Erişim Yönetimi süreçleri şunlardır:
  • Tek Oturum Açma (Single-Sign-On (SSO))
  • Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (Multi Factor Authentication (MFA))
  • Birleşik Kimlik Yönetimi (Federated Identity Management)

Rol Yönetimi

Kurumdaki kimliklerin işlevlerini gruplamak üzere roller geliştirmek ve zamanla bu rol tanımlarını sürdürmek için gereken faaliyetler kümesinine Rol Yönetimi (Role Management) diyebiliriz. Rol Yönetimi için temel süreçleri şöyle sıralayabiliriz:
  • Yetki Gözden Geçirme (Certification)
  • Rol Tabanlı Erişim Kontrolü (Role Based Access Control)
  • Rol Madenciliği (Role Mining)
  • Görevler Ayrılığı ve Uyum (SoD&Complience)

Ayrıcalıklı Hesap Yönetimi

Ayrıcalıklı Hesap Yönetimi (Privileged Account Management) ayrıcalıklı kullanıcılar için hesap ve veri erişimini yönetmek ve denetlemek olarak tanımlanabilir.

Kimlik ve Erişim Raporlama

Kimlik ve Erişim Yönetimi kapsamında gerçekleşen tüm işlemlerin detaylı şekilde raporlanıp sunulabilmesi için yürütülen sürece Kimlik ve Erişim Raporlama (Identity and Access Reporting) denilmektedir.